Kamp Erika '43

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 21:11

Help je me mee om de video te verspreiden? Deel hem via:

In de nacht van 6 op 7 mei 1943 werden mijn opa Leo en zijn broer Hans met de trein van Maastricht naar Ommen vervoerd. Daar aangekomen belandden ze in concentratiekamp Erika, wat door de nazi's werd gebruikt als doorvoerkamp voor de studenten die waren aangewezen voor de arbeitseinsatz. Zelf wist ik tot het lezen van de dagboeken en brieven van mijn familie niet eens van het bestaan van het kamp. Het was ook minder bekend dan bijvoorbeeld kamp Westerbork of kamp Vught, maar het had vanwege mishandelingen een slechte reputatie.

In deze tweede video zie je hoe ik op zoek ga naar sporen in en rond Ommen. Door langs de locaties te reizen waar Hans en Leo zijn geweest, probeer ik samen met het lezen van de dagboeken en brieven en het spreken met (ervarings-) deskundigen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hun leven. Dit helpt mij om bij het schrijven van het boek hun oorlogsleven zo levend mogelijk te laten overkomen. Ken je nog iemand die als student in kamp Ommen heeft gezeten? Laat het dan weten via een reactie of via de contactpagina.

Afbeelding met dank aan oudommen.nl

Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Eva
4 jaar geleden

Super interessant Jap! Met je mooie vertelstem en de beelden van nu, neem je mij mee in onze familie geschiedenis! Benieuwd naar meer..

Teuny Huismans de Vries
4 jaar geleden

ook mijn vader heeft in Ommen gezeten is via Doetinchem (de kruisberg ) naar neuengamme afgevoerd , nu tien weten we zo'n beetje wat er is gebeurt , voor die tijd was het gissen
m v g Teuny

Jasper
4 jaar geleden

Bedankt voor de reactie Teuny! Wat fijn dat jullie het verhaal toch hebben weten te achterhalen. Hebben jullie het verhaal ook opgeschreven? Dit lijkt mij voor volgende generaties ook erg interessant om te lezen en weten.

Brigitte Geiger Brink
2 jaar geleden

Ook mijn vader heeft daar als student gezeten , ik heb na zijn overlijden foto’s van tekeningen, gemaakt in kamp Ommen gevonden.