Help je me mee om de video te verspreiden? Deel hem via:
In de nacht van 6 op 7 mei 1943 werden mijn opa Leo en zijn broer Hans met de trein van Maastricht naar Ommen vervoerd. Daar aangekomen belandden ze in concentratiekamp Erika, wat door de nazi's werd gebruikt als doorvoerkamp voor de studenten die waren aangewezen voor de arbeitseinsatz. Zelf wist ik tot het lezen van de dagboeken en brieven van mijn familie niet eens van het bestaan van het kamp. Het was ook minder bekend dan bijvoorbeeld kamp Westerbork of kamp Vught, maar het had vanwege mishandelingen een slechte reputatie.
In deze tweede video zie je hoe ik op zoek ga naar sporen in en rond Ommen. Door langs de locaties te reizen waar Hans en Leo zijn geweest, probeer ik samen met het lezen van de dagboeken en brieven en het spreken met (ervarings-) deskundigen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hun leven. Dit helpt mij om bij het schrijven van het boek hun oorlogsleven zo levend mogelijk te laten overkomen. Ken je nog iemand die als student in kamp Ommen heeft gezeten? Laat het dan weten via een reactie of via de contactpagina.
Afbeelding met dank aan oudommen.nl
Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:
Reactie plaatsen
Reacties
Super interessant Jap! Met je mooie vertelstem en de beelden van nu, neem je mij mee in onze familie geschiedenis! Benieuwd naar meer..
ook mijn vader heeft in Ommen gezeten is via Doetinchem (de kruisberg ) naar neuengamme afgevoerd , nu tien weten we zo'n beetje wat er is gebeurt , voor die tijd was het gissen
m v g Teuny
Bedankt voor de reactie Teuny! Wat fijn dat jullie het verhaal toch hebben weten te achterhalen. Hebben jullie het verhaal ook opgeschreven? Dit lijkt mij voor volgende generaties ook erg interessant om te lezen en weten.
Ook mijn vader heeft daar als student gezeten , ik heb na zijn overlijden foto’s van tekeningen, gemaakt in kamp Ommen gevonden.
we hebben herhaaldelijk over Erika/Ommen geschreven, over het algemeen in het Duits. Mijn oom Peter van Tol "was" er, zijn ouders konden hem daar nog even bezoeken (was blijkbaar ook bij anderen het geval). Gedreigd was dat mijn opa met zware astma anders de cel in zou moeten.
MAAR MIJN VRAAG: ER MOET IN OMMEN BELOOFD ZIJN DAT DE STUDENTEN OVEREENKOMSTIG HUN STUDIE ZOUDEN WORDEN INGEZET, bij medische studenten klopte dat ook vaak. MAAR WIE HEEFT DAT BELOOFD? Heb dit nodig voor bijdrage.
Beste Diete,
Hartelijk dank voor uw bericht. Ook ik heb in de documenten van mijn familie gelezen dat de studenten beloofd werd in hun vakgebied tewerk gesteld te worden. Ik durf u niet met 100% zekerheid te zeggen wie dat beloofde, maar ik ga er vanuit dat dit de medewerkers van de (gewestelijke) Arbeidsbureaus waren. Dit bleek achteraf voor de meeste studenten een zoethoudertje om ze zonder morren richting Duitsland te krijgen. Sommigen hadden echter geluk (zoals mijn opa die student geneeskunde was) en werden tewerkgesteld in hun vakgebied.
Goedemiddag,
Interessant om het filmpje te zien waar mijn vader destijds ook is geweest...
Mijn vader, AJM van Overveldt (1920-1978) heeft ook in Kamp Erika gezeten, als student. Ik weet niet wat hij er heeft meegemaakt. Hij heeft alleen verteld dat hij er heeft gezeten. Ik zie hem niet in de namenlijst die onlangs openbaarwerd. Graag kom ik te weten wat HIJ heeft meegemaakt. Hij is niet naar Dld gebracht. Hij heeft verteld dat hij de leiding van het kamp voorloog dat hij niet gemist kon worden omdat het germanistik doceerde, wat niet waar was. Hij werd vrijgelaten naar ik begrepen heb.
Vriendelijke groet!