Wist je dat?

 

Tijdens de zoektocht naar mijn familieverhaal kom ik voortdurend bijzondere vondsten, feiten en (grappige) weetjes tegen over het leven in de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina heb ik ze voor je onder elkaar gezet. De pagina wordt doorlopend bijgewerkt.


Start van de Tweede Wereldoorlog - Op zoek naar sporen van mijn familie uit de Tweede Wereldoorlog stuitte ik bij toeval op dit monument. De start van de oorlog was blijkbaar pal achter het huis van mijn familie in Roermond. Met een vuurgevecht en een verhaal dat in een goede oorlogsfilm niet zou misstaan, startte ook voor mijn familie de lijdensweg. Ik vraag mij geregeld af wat mijn familie van het gevecht heeft meegekregen. En of zij enig vermoeden hadden dat Duitsland zou binnenvallen of dat het een grote schok voor ze was. Ze zaten hoe dan ook op de eerste rij van het theater der wereldgeschiedenis...


Solidaire meisjesstudenten - Over het algemeen werden alleen de mannelijke studenten naar Duitsland gedeporteerd. Voedsel in Nederland was schaars, maar de vrouwelijke studenten hielden voedselinzamelingsacties zodat ze op deze manier de mannen konden steunen. Zo stuurden ze pakketten vol eten naar Duitsland om de vaak karige maaltijden van de mannen aan te vullen. Goed bezig dames, een mooi gebaar van solidariteit!


Luchtgevechten - boven Limburg waren vaak zware luchtgevechten omdat Limburg op de route vanaf Engeland naar het Ruhrgebied lag. Daar waren belangrijke industriegebieden die het doelwit waren van de geallieerde bommenwerpers.  De Duitse Luftwaffe probeerde de bommenwerpers te onderscheppen waardoor er bommen en brokstukken neerkwamen in Limburg, met alle gevaren van dien. Ook lag de grond vaak bezaaid met zwarte stroken papier met aluminium, die de geallieerden uitstrooiden om de Duitse radars in de war te brengen. Mijn overgrootvader Henri bewaarde er een paar als aandenken. Je kunt er tenslotte net zo goed een paar in je dagboek stoppen als er een paar honderd in je tuin liggen!


Rokertjes - in de jaren veertig hielden mensen op het extreme af van roken. Met Stip op nummer 1 op het lijstje met favoriete rokertjes stond de sigaar. Deze waren al snel moeilijk te verkrijgen, dus werden er vooral sigaretten gerookt, vaak van zeer slechte kwaliteit. De verslaving was zo groot dat men zelfs overging op het roken van gedroogde koolbladeren en aardappelschillen, ook wel 'Belgische shag' genoemd. Jakkes! 

(met gepaste trots plakte mijn overgrootvader Henri het bewijs van een bemachtigde sigaar in zijn dagboek) 


Big Brother is watching - het was mogelijk om af en toe brieven, kaarten en zelfs pakketjes te sturen van en naar de studenten die te werk waren gesteld in Duitsland. Dit hield helaas op vanaf september 1944, toen de frontlinie in en rond Nederland kwam te liggen. De brieven werden streng gecontroleerd door de Duitse veiligheidsdiensten, zoals te zien op de foto. Aan de rand zie je een nazi-zegel waar ze de brief hebben opengemaakt. Ook werd er met een soort blauwe contraststift gecontroleerd of er geen geheime boodschappen waren verstopt op de enveloppe en brief. Ik kan alleen maar denken... als je al die duizenden brieven per week moet controleren, dan heb je inderdaad al snel een tekort aan arbeidskrachten... 


Propaganda - de nazi's probeerden wanhopig om het volk - en zelfs de dwangarbeiders - gemotiveerd te houden met propagandapraat. Op de briefkaart die de studenten af en toe naar huis mochten sturen stond de volgende boodschap: Der Führer kennt nur kampf, arbeit und sorge. Wir wollen ihm den teil abnehmen den wir ihm abnehmen können. Vrij vertaald: 'De leider kent alleen strijd, arbeid en zorgen. Wij willen hem ontzorgen waar we maar kunnen.' Arm Führertje!

Help mee om de juiste mensen deze pagina te laten vinden, deel hem via: 

Dankjewel!