De start

Gepubliceerd op 7 januari 2020 om 10:36

Help je mee om de video te verspreiden? Deel hem dan via:

Ik ben zomaar één van de vele kleinkinderen in Nederland die niet precies weten wat hun familieleden doormaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die in het contact met hun opa's en oma's voelden dat dit een traumatische tijd was zonder precies te begrijpen waarom, omdat er bijna niet over gesproken werd. Mijn naam is Jasper Beijneveld, begin dertiger uit Utrecht, en ik ben begonnen aan een zoektocht naar het onbekende verhaal van mijn familie in de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere reis die mij leidt langs de plekken waar mijn familie de oorlog doormaakte in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Hoe het begon

Een jaar of twee geleden, mijn opa was inmiddels een aantal jaren overleden, vond ik wat brieven van zijn tweelingbroer die hij stuurde vanuit Berlijn naar Nederland. Hij was daar door de nazi´s tewerkgesteld in een munitiefabriek. Ook vond ik dagboeken van hun vader die de oorlog meemaakte in Nederland. Ik was gefascineerd door alles wat ik las, de vele verhalen die ik niet kende. Ook mijn opa praatte niet veel over de Tweede Wereldoorlog en raakte snel geëmotioneerd als hij dat wel deed. De nieuwsgierigheid voor mijn familiegeschiedenis en voor geschiedenis in het algemeen is er altijd geweest. Het duurde veel langer voor ik het aandurfde om hier iets mee te doen, een normale baan voorlopig te laten zijn voor wat het is en te starten aan de zoektocht naar mijn familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die ik ga uitbrengen in boekvorm.

De website

Hoe meer mensen ik vertelde van mijn plan, hoe duidelijker het werd dat bijna iedereen die ik sprak een vergelijkbare nieuwsgierigheid heeft naar de eigen familiegeschiedenis. Zowel bij kinderen als kleinkinderen van de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Er werd ook bij hen weinig gesproken over de gebeurtenissen in die tijd. Zo ontstond het idee om mijn verhaal te delen met andere geïnteresseerden, om inspiratie te geven voor je eigen zoektocht. Ook zal ik mijn ervaring delen over het beginnend schrijverschap, want op dit vlak valt voor mij (en wellicht voor jou?) nog een hoop te ontdekken.

Ik wens je veel plezier met het lezen van de blogs en kijken van de filmpjes. 

 

Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.