Dwangarbeider in Berlijn

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 06:34

Help je mee om de video te verspreiden? Deel hem via:

Tewerkgesteld

Via kamp Rehbrücke werd mijn oudoom Hans naar een fabriek bij Berlijn gebracht. Daar werd hij in mei 1943 tewerkgesteld. De eerste maanden kregen de Hollandse arbeiders nog de gelegenheid om in de weekenden naar de stad te gaan, waar ze konden bijkomen van het saaie en vaak zware fabrieksleven. 

 

Berlijn 1943: van ontspanning naar bommen

In deze vijfde video neem ik je mee naar de Duitse hoofdstad anno 2020. Ik bezoek de Brandenburger Tor en Unter den Linden, waar Hans afsprak met Hollandse vrienden uit andere fabrieken rond Berlijn. Een opera bekeken ze in de de Staatsoper en aan de Kurfürstendamm bezochten ze een bioscoop en dronken ze een biertje. Bijna onvoorstelbaar ontspannen, maar dat zou veranderen in aanloop naar 1944. De arbeitseinsatz kwam op het moment dat de Tweede Wereldoorlog kantelde. De geallieerden kregen de overhand en brachten de oorlog naar Duits grondgebied. Ik zie de sporen van een stad die door de steeds intensievere bombardementen meer en meer in verdrukking kwam.

 

Berlijn 2020

Ook in 2020 is de stad een spiegel van wereldwijde werkelijkheid. De Covid 19 pandemie heeft de stad in haar greep. Het geeft mijn bezoek een surrealistisch tintje.

 

Wil je zelf in Berlijn de overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken? Hier vind je ze:

 

Flak Turm III Humboldthain

Bunker

Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche

Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.