Ontdekking in de bossen!

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 16:22

(Mit Deutschen Untertiteln / With English Subtitles)

Help je mee om de video te verspreiden? Deel hem via:

Zoektocht

In de zomer van 2020 vertrok ik met mijn camperbusje richting Berlijn. Ik ging op zoek naar sporen van mijn familie uit de Tweede Wereldoorlog. In de vorige video's kon je zien hoe ik Durchgangslager Rehbrücke vond. Hans - de tweelingbroer van mijn opa - werd vanuit hier verhandeld aan een munitiefabriek in Bernau bei Berlin. Na Rehbrücke trok ik naar Berlijn om de plekken te zien die Hans bezocht op sommige vrije zondagen. In deze video ga ik op zoek naar het "landelijke café" waar Hans met nog 49 andere studenten werd gehuisvest.

 

 

Ontdekking in de bossen!

Aangekomen in Bernau, rij ik naar de plek waar het landelijke café zou moeten liggen. Enige aanknopingspunt: een ansichtkaart die Hans stuurde in 1943, met als titel: Waltgaststätte Anglersruh. Tot mijn grote verbazing vind ik het gebouw van voor op de kaart! Weliswaar met een andere functie, maar verder vrijwel onveranderd. De eigenaresse staat me vriendelijk te woord, maar binnen kijken mag helaas niet. Ik verken de bossen rondom Anglersruh en beeld me in hoe het moet zijn geweest om hier te wonen in de oorlog. Ik lees de brieven die Hans naar huis stuurde op de plek waar hij ze schreef. Het inspireert me voor het boek dat ik over hem en de andere familieleden schrijf. 

 

En daarna...

In de volgende video's neem ik je mee naar de fabriek waar Hans moest werken. Op het terrein waar deze stond, deed ik een bijzondere ontdekking. Ook laat ik je zien hoe het leven van Hans als dwangarbeider zich verhield tot die van andere dwangarbeiders. Daarna stap ik in de voetsporen van opa Leo. Ik neem je mee naar Salzburg, waar ik afgelopen zomer veel bijzonder ontdekkingen deed en mooie ontmoetingen had. Ondertussen gaat het schrijfproces gestaag verder. Het duurt nog even, maar het boek komt er, met nog veel meer details en verhalen uit het leven van mijn familie in de Tweede Wereldoorlog.

Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:

Reactie plaatsen

Reacties

Louis Boermeester
3 jaar geleden

Ik vind heel bijzonder wat je doet. Ik vind het ook spannend. Ik heb veel over WO 2 gelezen en het is interessant om over de omstandigheden van een dwangarbeider te lezen. Die van Hans, de tweelingbroer van je opa. Ik kijk uit naar het vervolg!

Jasper
3 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Louis! Leuk om te lezen :)

Rob de Graaf
4 dagen geleden

Hallo Jasper,

Ik ben benieuwd naar de video die je aankondigde in je laatste video.
Kan interessant zijn omdat een aantal nichten van mijn vrouw onderzoek doet naar hun vader (Anton van Veen) die destijds ook in Bernau bei Berlin dwangarbeider is geweest en in een munitiefabriek heeft gewerkt.

Met vriendelijke groet

Rob de Graaf