13 miljoen dwangarbeiders

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 16:36

(Mit Deutschen Untertiteln / With English Subtitles)

Help je mee om de video te verspreiden? Deel hem via:

13 miljoen dwangarbeiders

In de Tweede Wereldoorlog werden maar liefst 13 miljoen dwangarbeiders uit de bezette gebieden naar Duitsland gedeporteerd. 8,4 miljoen daarvan waren burgers, die door de nazi's werden ingezet om de oorlogsindustrie en andere sectoren draaiende te houden. De meeste Duitse mannen vochten immers aan het front.

Veel dwangarbeiders werkten in gevaarlijke omstandigheden, met meestal beperkt voedsel en weinig mogelijkheden om te schuilen bij bombardementen. Toch hadden sommigen het zo slecht niet. Dat hing af van de locatie waar ze werkten, uit welk land ze kwamen en van hun geslacht. Vrouwen werden vaak slechter behandeld.

 

Dokumentationszentrum NS-Zwangsarbeit

Dit alles en meer wordt mij verteld door Lena Sommerfeld, van het Dokumentationszentrum NS-Zwangsarbeit in Berlijn. Ik bezoek haar en het centrum om meer te weten te komen over dwangarbeid gedurende de Tweede Wereldoorlog in het algemeen, maar ook om de ervaringen van mijn opa en zijn tweelingbroer Hans in de historische context te plaatsen. Dankzij mijn bezoek wordt veel duidelijk, begrijp ik steeds beter hoe het leven toen was en hoe ik het verhaal kan beschrijven in mijn boek.

 

Het project

Ondertussen gaat het onderzoeken en schrijven gestaag door. De afgelopen maanden bezocht ik het UMC voor een gesprek met een prosector - ook wel een "voorsnijder" genoemd. Daarover later meer in de context van het verhaal van mijn opa, die in Salzburg tewerkgesteld werd. Ook ging ik naar het NIOD in Amsterdam, waar ik brieven, foto's en dagboeken vond van kampgenoten van Hans. Die helpen mij om zijn verhaal steeds verder in te kleuren. 

Nieuwsgierig geworden naar het Dokumentationszentrum NS-Zwangsarbeit? Meer info vind je hier:

 

Dokumentationszentrum NS-Zwangsarbeit

Een bericht ontvangen bij nieuws of wanneer er een nieuwe video geplaatst is? Vul dan hier je naam en e-mail in:

Reactie plaatsen

Reacties

Saskia Peters
2 jaar geleden

Hoi Jasper
Dank weer voor je nieuwe video. Weer een boeiend verhaal over de dwangarbeiders. Voor mij ( Saskia) extra boeiend omdat mij opa in het huidige Polen in een dwangarbeidkamp gezeten heeft. Dat heb ik onlangs pas gehoord. Zo werd er over gezwegen. Gelukkig zat hij er maar kort. We zijn weer benieuwd naar je volgende video. Hartelijke groet, Saskia en Piet

eric blaas
een jaar geleden

hallo, ik kan video nummer 8 niet vinden. Ben heel nieuwsgierig naar het vervolg op afl. 7.
gr. Eric Blaas.

Jasper (Familiesporen)
een jaar geleden

Beste Eric,

Hartelijk dank voor je bericht. Door persoonlijke omstandigheden liggen de werkzaamheden aan het project tijdelijk stil. Video 8 komt er wel, maar ik weet nog niet precies wanneer. Wordt vervolgd...